SILA LETAKKAN AYAT ANDA DI DALAM INI

| Site ne aku yg punya |

copyrighted by Harsida Jasmin a.k.a 2heQ





Suka x blog Xcad??

About Me

My Photo
Proff Xcadbury El-Insomniac
Malaysia
The Struggler
View my complete profile

| Respected Buddy'z |

Ini kisah kami


Ini kisah kami Ber-9..
Eh bukan2….. ini kisah kita semua….

M, S, R & C already know each other b4 masuk U… Same wif E, L & T..
Ukhuwah M.E.L.T.S.F.H.R.C. yg indah ni were build up since 1st semester at UUM.. Anak2 Sabah.. Negeri Di Bawah Bayu…Jarak yg jauh bukan batu penghalang utk mengejar cita2 d UUM.. Menggenggam azam d dalam diri.. Punya mimpi yg ingin d realisasi… Masing2 dgn watak & sikap masing2… Tp perbezaan itu yg membuat kami semua utuh… An3… Kisah kami.. Kisah yg penuh naik & turun nya.. Pahit & manis nya, KAMI sja yg merasainya.. Yg pastinya…, KAMI SAHABAT DUNIA AKHIRAT…

M : MUMUN

E : EUN

L : LIEQ

T : TUHEQ

S : SURIQ

F : FAZRIN

H : HAZRUL

R : RUSDI

C : CHIYO

Jika Ia Sebuah Ukhwah



Knp dgn Ukhwah ????
"Andai nnt Qeeta dh x dpt pertahankan ukhwah nie..."

"Allah sentiasa memberi jln klu Qeeta berusaha..."

video

HIKMAH BERDIAM DIRI



Manusia berbicara setiap masa. Bicara yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kepada manusia. Jika bicara tidak
mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan di akhirat.
Di dunia akan dibenci oleh masyarakat manakala di akhirat bicara
yang menyakiti hati orang lain akan menyebabkan kita
terseksa kekal abadi di dalam neraka Allah S.W.T.

Bagi mereka yang beriman, lidah yang dikurniakan oleh Allah S.W.T
itu tidak digunakan utk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan utk mengeluarkan mutiara-mutiara yg berhikmah.

Oleh itu, DIAM ad
alah benteng bagi lidah manusia
daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia.
HIKMAH DIAM
1. Menutup segala aib.
2. Benteng tanpa pagar.
3. Perhiasan tanpa berhias.
4. Kehebatan tanpa kerajaan.
5. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.
6. Istirahat bagi kedua malaikat pencatat amal.
7. Kekayaan tanpa meminta maaf kepada orang.

Hadis-hadis Rasullulah S.A.W mengenai kelebihan diam yang bermaksud :-
  • Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya.
Dan barangsiapa yang banyak dosanya,
nescaya neraka lebih utama baginya”.
( RW ABU NAIM )
  • Barangsiapa yang beriman kepada Allah S.W.T dan hari akhirat, maka hendaklah dia berkata yang baik atau diam”.
( RW BUKHARI & MUSLIM )
  • Barangsiapa diam maka dia terlepas daripada bahaya”.
( RW AT-TARMIZI )
Madah Dari Hukama :-
  • Banyak diam tidak semestinya bodoh,
Banyak cakap tidak semestinya cerdik
kerana kecerdikan itu buah fikiran.
Orang cerdik yang pendiam lebih baik daripada
Orang bodoh yang banyak cakap.
  • Menasihati orang yang bersalah , tidak salah.
Yang salah adalah memikirkan kesalahan orang.
  • Kalau orang menghina kita, bukan kita yang terhina.
Yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri.

Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam. Jalan yang terbaik ialah diam kalau kita tidak
dapat bercakap ke arah perkara-perkara yang baik.
Bicara yang baik adalah lambang hati yang baik dan bersih
yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia.

Cinta vs Suka

Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang.
Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.

Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga.
Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja.

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku.
Jikalau kita melihat mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.

Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata.
Di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja.



Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu.
Di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar.

Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta.
Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka.

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis.
Bila orang yang kita suka menangis, kita akan membuat dia gembira.

Perasaan cinta bermula dari kata.
Perasaan suka bermula dari telinga.

Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka. Umpama kita membuang telinga kita. Tapi jika kita cuba menutup mata. Cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang akan mengalami ini dalam hidup mereka.

DARI SAHABAT UNTUK SAHABAT







Apabila bersahabat, diri sendiri dan sahabat harus mempunyai tanggungjawab dan punya harapannya sendiri. Antaranya ialah :-

1. Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik.
Pastikan kita dan sahabat saling boleh menerima gurauan.
Oleh itu berfikir dahulu sebelum ianya berlaku.

2. Jangan terlalu celupar atau mengkritik,
kita sendiri tidak semestinya bagus dan betul.

3. Jangan terlalu mengambil tahu hal peribadi orang terdekat
dengan sahabat..

4. Jgn bangkitkan perkara sensitif..

5. Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi


6. Terima kekurangan dan keburukan sahabat seadanya.
Cuba lihat nilai positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.

7. Jangan membuat muka belagak dan sombong,
atau menghentak-hentakkan kaki dan barang apabila kita
membuat kesalahan supaya kesalahan itu dapat menutup kesalahan kita.

8. Bijak menyesuaikan tutur kata dengan emosi sahabat.
Jangan cakap mengikut sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat.

9. Berita
baik atau berita sedih sahabat,
biarlah dia sendiri memberitahu rakan lain walaupun kita sudah mengetahui. Ini tanda kita menghormatinya.
Jangan terlalu ‘busy body’ dengan cerita kehidupan sahabat
kita tanpa memikir kesannya kepada sahabat kita.
10. Menghormati hak dan kehidupan peribadi sahabat.
Beri peluang sahabat bersendiri. Jikalau terlalu berdampingan,
mungkin menjemukan dan kita hanya
menyekat perhubungan dengan insan lain.

11. Jika salah seorang marah, beri peluang dia melepaskan amarah di hati.
Jangan dibalas, berdiam dan tunggu hingga dia reda dan sejuk.
Pasti hubungan akan kembali seperti biasa.
Manusia harus menerima hakikat setiap
orang ada lautan hati yang pasang surut.

12. Sewaktu sahabat sedang marah, elok mendiamkan diri.
Jikalau dia mengomel, dengar dan angguk.
Itu lebih baik daripada membuat komen. Ia boleh memburukkan keadaan.

13. Jangan memburukkan sahabat di hadapan orang lain
dan membanggakan diri dengan mengadakan cerita.
Bangga diri tidak membawa kita ke mana-mana sebaliknya
bersyukur dengan apa yang dikurnia oleh Allah S.W.T.

14. Jagalah hati sahabat sebagaimana kita mahu
sahabat kita menjaga hati kita. Kalau kita pandai menjaga hati orang lain, begitulah sebaliknya
orang lain akan lakukan kepada kita dan begitulah sebaliknya.

Cuba periksa diri kita,
adakah hari ini kita merupakan sahabat yang baik untuk sahabat kita.
Atau hari ini kita dapati sahabat kita makin menjauhkan diri dari kita?
Tepuk dada tanya selera...........


Sesungguhnya hati manusia akan berkarat
sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air.”

Apabila seorang bertanya :-
Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?”

Rasulullah S.A.W bersabda :-
Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.”

A Moment That I Wont 4get..

Here…

Me, Myself…, wanna tell y’ll about…

PROGRAM MOTIVASI ‘THINK FOR THE FUTURE’


Tempat kejadian…..

SMK JAMBATAN PUTIH TAWAU


Even diz program dah bbrapa bulan berlalu.., but it still gives a frozen refreshment in our mind..

Ni hah akar & tunjang program motivasi ni.. si Cik Pengarah Projek.. Program yg lama dah di benak fikiran’y.. Cuma tunggu masa yg sesuai utk d realisasikan… & At last…, setelah berhempas pulas utk make sure apa yg dia nak tu jd kenyataan,,, on 18 & 19 Jun 2011…, niat & hasrat best fren kita sorg ni dah terlaksana.. Mission is accomplished…


‘Think 4 The Future’… Not only 4 us…, but also 4 them… kami kongsi SEDIKIT pengalaman kepada mereka utk di jadikan ingatan yg BESAR pd masa hadapan… bukan semua yg blh menerima apa yg d telah sampaikan…, tp d harap insan2 yg blh menerima,,, jadikan lah apa yg kita ada tu sebagai stepping stone utk kita…. Mcm yg selalu kita dgr…, tgn yg memberi tu lagi mulia dr yg menerima.. Semoga lelah kita tidak di cemuh insan & semoga sama2 menerima keberkatan oleh-Nya.. Bagi insan2 yg fhm apa tujuan ‘Think 4 The Future’ itu dtg kepada mereka2, biar lah ia menjadi ‘bayangan’ yg baik dlm diri masing2…

Ingat hanya satu…, apa yg kita dapat…, adalah hasil dari apa yg kita beri… Usaha kita yg akan menentukan kejayaan yg bakal kita genggam suatu hari nnt…

Jiwa baik2 jap.. huhu

Moh la kita tgk sedikit & secebis dari ribuan gelagat yg berlaku dalam 2hari yg sgt bermakna ni…

Semua AJK & FASILITATOR dtg awal pada mlm sebelum hari kejadian & wat last discussion b4 the real day is coming..

BBQ time..

Practising Ayumi’s n others song.. b4 nak bg peserta wat.., kita sendiri perlu taw n fhm apa yg sebenarnya bakal kita wat pada hari kejadian kn… practice makes perfect right…


Mcm besa la.. Ice breaking && describe about da group…



Yg picx besar ckit tu.. my group..b’gabung dgn Fasy Kilah.. huhu..



Adik2 Group 2 & Fasi.. AKU & c KILAH yg gila.. xoxo
c Cala Fikah leader nya..



Slot wif abg Alfian..
Alumni Adhoc Anak Sabah UUM..
One of the most successful person right now..
Good production & product’ from UUM..



&& more picturesssssss…….













Best friends always be around…
UUM’ers & Sabahan’s Ukhuwah…
Never ever loose THEM…

*curi2 masa ckit 4 diz pose.. xoxo

Kan Eun, LieQ, SuriQ && Kakak Mins ???


 
Di hari kemuncak….
&& confirm…… !!!!!!!!!! d hati c Pengarah Projek…., dia gembira..
Even penat n lapar..,, tapi puas hati.. hehehe..
Balik rumah baru melahap makanan..
ea kan Eun ?? hehehe..

2 na aku d belakang dgn Ex Officio… (hua3… promote3…)


p/s : Picx bg slot2 yg laen…, biar la kami simpan dlm ingatan yawww.. huhuh
        Program Motivasi yg lain juga d adakan d beberapa buah sekolah d beberapa daerah.
        So Pengarah Projek yg lain 2… Tahniah la yeerrrrrr….


Whatever it is..,

Congratz to :

Cik Ex Officio




All AJK

Ketua Fasilitator

All Fasy (include aku a.k.a Xcad)

All Fasy jemputan (include Cyiro & Hazrul)

&

All participants of ‘Think 4 The Future’ programme..

&&

Yg paling best… Group 2..Superb la korg semua…

Till we meet again…
Ingat semua pesan kami eaaa…


With some missess && memories,


Honest,

H.J.

;)



Petua Paling Senang

Ni nak share2 petua ckit..

Petua mcm mana nak ilang kan jerawat ckit…, bg muka tu nampak mcm x ‘serabut’ ckit.., nak licin kan muka ckit..
Tapi apa pasal Xcad kata ‘ckit’ ja??? Sbb kalu nak berkesan ‘banyak’…, kena la rajin amalkan petua ni… tp kalu org mcm Xcad ni…, kdg malas jgk nak wat selalu… so Xcad simpulkan…, guna perkataan ‘ckit’ ja la.. hehhe…Blh ja kan..

usaha tangga kejayaan u… sapa yg rajin…, Insyaallah berkesannnnn u….

Hah senang jewww petua nii…

Sebelum tu… kena la taw bahan2 nya kan… Bahan2 nak ikut & wat petua ni x mahal pon… senang ja nak dapat kat mana2.. nak lagi senang.., amik ja kat dapur korg.. huhhuh..
Bahan2 nya ialah :
  1. Beras pulut  
  2. Putih telur 

So skrg…, Xcad nak bgtaw cmna cara nak wat dgn bahan2 yg ada ni dan ‘merealisasikan’ petua ni.. huhhu.. cehh ayattttt….
  1. Mula2.., kisar @ tumbuk beras pulut tu sampai hancur… (tapi kalau u all malas sgt nak kisar @ tumbuk benda alah ni…, korg pakai ja tepung beras pulut..).. tapi lagi berkesan rasanya guna beras pulut yg di hancurkan sendiri...       …
  2. Hah lepas tu.., campurkan la beras pulut yg d hancurkan tadi tu dgn putih telur.. (putih telur ja tawww… jgn guna kuning telur..)
  3. Tapi sebelum tuu.., pastikan basuh muka dulu taw… jgn lap air kat muka tu.. biar air basuhan tu kering sendiri.. kan air mengandungi oksigen.. oksigen baek utk kulit muka u..
  4. Bila dah d adun dgn sempurna nya beras pulut yg dah hancur + putih telur tu......, hah letak la kat muka tu… alaaa wat mcm org guna bedak sejuk tu…
  5. Lagi elok…, sambil2 nak tepek adunan tadi tu…, u all baca la selawat.. kan lebih afdal…
  6. Hah korg tunggu & tunggu la yeeerrr sampai ‘bedak sejuk buatan sendiri’ tu kering…hehe
  7. Bila dah kering tuuu…, korg jgn terkejut pulak tgk muka korg… ia akan nampak mcm merekah…, coz putih telur yg wat jadi mcm tu… alaaa small matter ja tu…
  8. Korg bg ja la ‘bedak sejuk buatan sendiri’ tu lama ckit kat muka tu…biar bg berkesan ckit.. huhu… lama kelamaan.., korg akan rasa muka korg cekang… & bila rasa yakin sgt nak basuh…, p la basuhhhh…
  9. Tapi bila dah basuh bagi bersih semua tu…., jgn rasa pelik plak bila muka rasa gatal2… coz tu effect dari putih telur..
  10. Tapi Xcad x jamin apa2 taw.. Xcad bg cadangan ja… nak ikut @ x.., ikut u all la yeerrr.. hehe.. cadangan semata2.. xda kompromi.. hhuhu
  11. Sbb Xcad dah cuba dah.. Alhamdulillah berkesan la ckit.. muka pon rasa mcm licin ckit ja.. huhuhu… berbaloi la kan dgn harga bahan2 yg diperlukan utk wat petua ni.. kalau nak banding kan dgn harga wat treatment kat tempat utk facial tu.., lagi mahal kan..
So selamat mencuba..

*Terms and conditions apply.. hahahahaha


Honest,

H.J.

;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
avatarYawW eU aLL!!
Pleasure 2 dr0p by ;)

It Scrolling Me

my wish
be own self
only THEM
We are Apart
dean list coming soon
BALEK TANPA RASA (9.9)
22/10/2011 coming soon
faceblogger

facebook
xcad melody
shout here

ShoutMix chat widget
xcad was here...

Post Si Semut Cokelat

Xcad Si Semut Cokelat

Come Over